Kripto varlıklara ilişkin düzenleme yasalaştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto varlıklarla ilgili düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu‘nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda onaylanarak yasalaştı.

Kripto para piyasasının en büyük pazarlarından biri olan Türkiye’de uzun bir süredir kripto piyasasına ilişkin düzenlemeler üzerinde çalışılıyordu. Bu yıl hızlanan çalışmalarla son hali verilen kripto varlık düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda kabul edildi.

FATF’in gri liste kararı öncesi önemli bir adım

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) 28 Haziran tarihinde gerçekleştireceği toplantıda Türkiye’nin “gri liste”den çıkıp çıkmayacağına karar verecek. Türkiye’nin birçok kritere uyum sağladığı bilinirken kripto varlıklara yönelik düzenlemeler yapılması da bu kriterlerden biriydi.

Sonuç olarak TBMM’nin kripto piyasasına yönelik hazırlanan düzenlemeleri yasalaştırması, FATF’in kararı öncesi son derece önemli bir adım oldu.

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni kanunla SPK’ye kripto varlık piyasalarıyla ilgili geniş yetkiler verildi. Yasa kapsamında yatırımcı koruması ön plana çıkartılarak hizmet sağlayıcıları için sermaye şartı getirildi. Böylece kripto varlık piyasalarında hizmet veren şirketlere yasalara aykırı davranmaları durumunda bir dizi yatırım uygulanmasının önü açılmış oldu.

Kripto piyasasına sıkı denetim

Bundan sonraki süreçte Türkiye’de kripto para hizmet sağlayıcısı hizmeti vermek isteyen şirketlerin Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alması gerecek. İzinsiz faaliyet gösteren şirket yetkililerine ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis veya 5.000 günden 10.000 güne kadar adli para cezası verilebilecek.

Yasa kapsamında tüm transferlerin kayıt altına alınması öngörülürken kripto varlık ihracı, satışı ve dağıtımı için SPK onayı aranacak. Yeni yasayla birlikte kripto piyasalarında dolandırıcılık, piyasa bozucu eylemler ve bilgi suiistimali faaliyetinde bulunanlara ceza verilebilecek. Buna göre bu tür eylemlerde bulunduğu tespit edilen kişi veya kurumlara 246 bin lira ile 6 milyon lira arasında para cezası uygulanabilecek.

Yasa kapsamında vergi konusu gündeme gelmezken kripto platformlarının gelirlerinin %1’i SPK’ye ve %1’i Tübitak’a aktarılacak. Kripto varlıklara ilişkin İkincil düzenlemelerin ilgili kanunun yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde çıkarılması bekleniyor.

Kaynak: Investing

Takip Et
Bildir
guest
Kimse görmeyecek. Yorumunuza cevap yazıldığında bildirim almak için. (İsteğe Bağlı)

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Habere yorum yapabilirsiniz.x